Første Plusbus på gaden i mosaikstørrelse

Plusbussen er temaet for 22 unikke mosaikfliser, der skal pryde fortovet på den nye Plusbusrute. Den første mosaikflise er netop blevet lagt og kan ses i fortovet foran Vesterkær Kirke på Skydebanevej.

Den første mosaikflise kan ses i fortovet foran Vesterkær Kirke på Skydebanevej.

Mosaikfliserne er designet af kunstneren Pia Mortensen, som er indehaver af mosaikshoppen Glad Sol. Fliserne er lavet i samarbejde med dygtige elever fra billedkunstlinjen på Aalborg Kulturskole.

Ideen til mosaikfortovsfliserne blev født, da første spadestik skulle tages på Plusbusruten. I den forbindelse ville Aalborg kommune gerne have et særligt kendetegn for den knap 12 km lange rute – ud over de meget lange Plusbusser, som kommer til at køre på strækningen.

Vi ville gerne lave noget karakteristisk for ruten sammen med børn fra byens skoler. Et slags vartegn, som alle kan have glæde af, uanset om man sidder i bussen eller går på gaden. Derfor var det oplagt at gøre noget særligt ud af fortovsfliserne på strækningen”, fortæller Helle-Bøhl Møller, som er projektchef for Plusbus projektet i Aalborg Kommune.

De 24 meter lange Plusbusser var valgt som tema for fortovsfliserne, da Aalborg Kommune tog kontakt til kunstneren Pia Mortensen, som har en lang række spændende mosaikprojekter bag sig. Herefter gik Pia Mortensen i gang med at designe 22 flotte motiver af de nye Plusbusser og kendte vartegn fra Aalborgs bybillede, som ligger på bussens rute gennem byen.

70 kg mosaik i indfarvet genbrugsglas blev brugt i produktionen af de 22 fortovsfliser, som Pia Mortensen har lavet i samarbejde med 76 dygtige billedkunstelever og fire undervisere fra Aalborg Kulturskole. Mosaikkerne blev lagt på tape, og med hjælp fra frivillige blev mosaikkerne efterfølgende monteret og fuget på fortovsfliserne.

Den første mosaikflise kan allerede nu ses på Plusbusruten. Den ligger i fortovet foran Vesterkær Kirke på Skydebanevej. Den næste flise lægges i fortovet foran Vesterkærets skole hen over sommeren samtidig med bussporet etableres. De sidste 20 mosaikfliser vil få en plads på ruten efterhånden som bussporet anlægges frem mod åbningen af den nye Plusbusforbindelse i 2023.